Testovali jsme vany do kufru auta. Vyplatí se? Pasují přesně? A je lepší plastová, nebo gumová vana?

vana-hlavni-min

Vana do zavazadlového prostoru má být podle výrobců užitečným doplňkem, který prý pomůže udržet pořádek v kufru, ochrání podlážku od špíny i fleků a výrazně zjednoduší úklid. Je tomu ale opravdu tak? Protože nám rukama prošly už tisíce různých van, rozhodli jsme se jednotlivé kousky pořádně otestovat. Tady jsou výsledky.

Test 1: Chrání podlážku dostatečně? Vyplatí se vůbec vana v kufru?

K čemu jsou vany do kufru auta dobré? Asi to znáte. Ať už vezete nákup, nářadí nebo sportovní vybavení, kobercová podlážka dostává zabrat. Stačí ostrý předmět, špína nebo něco vylitého a čalounění přestává vypadat jako nové.

Když ale do kufru položíte ochrannou vanu, i když vám tam třeba vyteče stará autobaterie, podlážce se nic nestane. Vanu stačí vyndat, opláchnout a vrátit zpátky.

Pár příběhů, kdy se nám vana v kufru vyplatila:

  • Rozbitá lahvinka vína v nákupní tašce – to je tak, když zapomenete, co vezete. Papírová taška rychle prosákla a víno zůstalo vylité ve vaně. Drhnout podlážku od červeného vína bychom teda nechtěli.
  • Lyžáky od sněhu cestou ze svahu – chce se vám po lyžovačce otírat lyžáky od sněhu a nechávat oschnout, než je hodíte do auta? Nám taky ne. Tak je vždycky strčíme do kufru, kde máme vanu. Ta roztátý sníh udrží. Pak jen vanu vytáhneme, vylijeme a je to.
  • Věci z plavání a nafukovací člun na dovolené – samá igelitka, aby mokré věci nezamokřily sedačky nebo koberec. S vanou to je jedno. Pokud ji občas omyjete, nemusíte se bát do kufru rovnou hodit mokré ručníky a třeba i nafukovací člun, ze kterého ještě odkapává voda. Ostatně i takový mokrý deštník potřebuje v autě někam odložit.
  • Hrábě a nářadí cestou na chalupu – ostré předměty na kobercové podlážce? Taky se nám to nelíbí. S vanou to problém není. Tu jen tak neproříznete, takže přímo v kufru rovnou vozíme všechno a nic moc neřešíme. Hlavně když má vana protiskluzovou vrstvu, to pak předměty během cesty drží na místě.
  • Vezli jsme psa v kufru a cestou se poblinkal – no co, stane ne. A co teprve, když se neudrží a vykoná potřebu. Občas to nejhorší zachytí deka, kterou stejně pod psa asi dáte. Ale už jste někdy z podlážky drhli psí zvratky? My od té doby už vozíme psa v kufru jedině, když je tam i ochranná vana. Tu akorát vyndáte, opláchnete, hotovo. No a psa vlastně taky. 

[button url="https://www.autodoplnky-obchod.cz/vany-do-kufru-s-protiskluzem/" title="Podívám se na vany do kufru pro mé auto"]

Test 2: Je lepší plastová, nebo gumová vana?

Zkoušeli jsme obě varianty, ale každá měla nevýhodu. Pak jsme objevili výrobce Aristar, který dělá vany z pružné směsi kaučuku a plastu, takže vana je plastová i gumová současně. Spojila výhodu obou materiálů a zároveň se zbavila nevýhod jen plastové nebo jen gumové vany. Je to malý zázrak mezi vanami do kufru. Aspoň my jsme z něj nadšeni.

vana-do-kufru-auta-nizka-vysoka-hluboka

Plastová vana do kufru

Skvěle drží tvar

Je lehká

Hluboké vany mohou chránit celý kufr

Nedá se moc ohýbat

Nejde jednoduše srolovat

Může praskat

Gumová vana do kufru

Velmi odolná

Snadno se ohýbá

Nedrží moc tvar, proto lem vany může být jen nízký

Je těžká

Plastovo-gumová (také gumovo-plastová) vana

Lehká (běžná velikost vany kolem 2000 g)

Velmi odolná včetně protiskluzu

Dobře drží tvar a nepraská

Snadněji se ohýbá a lze ji srolovat

Je akorát vysoká (ani nízká, ani hluboká)

Zatím jsme na žádné nepřišli

Test 3: Pasuje vana přesně do zavazadlového prostoru?

Čekali byste, že všechny vany přesně pasují, když to výrobce tvrdí? Vyzkoušeli jsme různé typy van od několika výrobců. A dost z nich jsme zavrhli. Některé vany dokonce praskaly, ale hlavně často nepasovaly do určeného modelu vozu. A to je u vany do kufru problém. Naštěstí jsme našli výrobce, jehož vany pasují dokonale.

vana-do-kufru-auto-presne-pasuje

Aristar dělá vany, které jsou téměř nezničitelné, mají protiskluzovou vrstvu a do určeného modelu auta sedí jako zadek na hrnec. Vyzkoušeli jsme to u více než 600 van do různých modelů vozů a garantujeme, že máme v nabídce jenom vany, které do kufru vašeho auta budou přesně pasovat. Dokonce počítají i s upínacími body, pokud jsou v daném modelu vozu od výroby. 

Nejvíc se prodávají vany pro Škoda Fabia II a III, Škoda Octavia III, Škoda Kodiaq, Škoda KarogŠkoda Rapid, Hyundai i30 III, Hyundai Tucson, Hyundai ix20, Ford S-Max II, Ford Custom, Ford Focus III, Dacia Duster II, Suzuki Vitara, Peugeot 2008, Peugeot 5008, Mazda CX-5 IIVW Sharan II, VW Golf VII, VW Passat B8, VW T6 nebo Volkswagen Touran III.

[button url="https://www.autodoplnky-obchod.cz/vany-do-kufru-s-protiskluzem/" title="Chci si prohlédnout vanu do kufru mého auta"]

Test 4: Propouští, nepropouští? Udrží v sobě rozlitou tekutinu?

I kdyby vám v kufru vytekla autobaterie, rozlil se olej nebo se vám tam rozbila dobrá lahvinka, materiál vany žádnou tekutinu nepropustí. Odolá chemickým látkám a nízkým i vysokým teplotám. Lem vany je vysoký asi 6 cm. Pokud si do vany nevylijete pár kýblů vody nebo nějakou agresivní chemikálii, čalounění pod ní zůstane v bezpečí.

vana-do-kufru-auta-original-neoriginal

A proč je dobré, když je vana do kufru vodotěsná?

  • Větší nákupy – tohle se asi stalo každému. Rozbitá lahev, rozmáčklá vajíčka, děravé víčko u jogurtu nebo vyteklý šampon. Čistit od toho kobercovou podlážku v kufru bychom nikomu nepřáli. Vana to snese i všechno dohromady. A zase stačí vyndat, opláchnout a vrátit vanu do kufru.
  • Zima, sníh a kočárek – kočárek složíte do kufru, sníh z koleček se pomalu rozpouští a roztéká po kufru, ale naštěstí zůstane v ochranné vaně. Přes zimu je plastovo-gumová vana v kufru skoro povinnost.
  • Cesta ze svahu po lyžování – lyžáky, snowboard, mokré rukavice, z toho všeho odkapává roztátý sníh a ne zrovna čistý. Vana v kufru to ale v pohodě udrží a vaše podlážka zůstane v suchu.
  • Venku prší a v ruce mokrý deštník – kam rychle hodíte deštník, když v dešti nastupujete do auta? No jasně, většinou na zem na kobereček vzadu nebo u spolujezdce. Když máte gumové autokoberce, tak se to dá. V kufru ale deštník nebude překážet a vana z něj neprosákne na čalounění stejně dobře jako u gumového koberce.
  • Na vodu s nafukovacím člunem – copak cesta na vodu, to jedete se suchým člunem. Ale když se vracíte z vody a chcete mokrý člun sbalit do kufru, vana v zavazadlovém prostoru vám ušetří starost s roztahováním igelitu, přes který by se stejně voda přelila na čalounění.
  • Kam s mokrým neoprenem – nemusíte vozit člun, ale jakmile jezdíte k vodě, ať už se koupat, potápět nebo surfovat, vana v kufru je skvělý odkapávač na každou mokrou věc. A vydrží i tvrdší zacházení. 

Test 5: Jak je na tom vana s odolností? Nepraská?

Gumové vany nepraskají. Mohly by se možná tak trhat, ale to jsme při testování nezažili a ani žádnou reklamaci gumové vany jsme neměli. Plastové vany občas praskaly. Plast je sice odolný materiál, ale není pružný, takže při ohýbání může prasknout. Chtělo to kompromis mezi plastovou a gumovou vanou. A přesně proto už prodáváme jen gumovo-plastové vany.

vana-do-kufru-auta-plastova-gumova

Pružná směs gumy a plastu dělá z vany odolného hybrida. Plastovo-gumová vana prostě nepraská. Jakože nikdy. Zkoušeli jsme to všemožně a museli byste se hodně snažit, abyste vanu zničili. Vanu můžete i srolovat. Ostatně takhle vany posíláme poštou, aby nezabrala moc místa. Jakmile ji rozbalíte, okamžitě se rozvine do původního stavu. 

[button url="https://www.autodoplnky-obchod.cz/vany-do-kufru-s-protiskluzem/" title="Prohlédnu si vany do kufru s protiskluzem"]

Test 6: Vyplatí se mít vanu s protiskluzem, nebo je to zbytečný komfort?

Na rovinu si přiznejme, že plastovo-gumová vana s protiskluzovou vrstvou stojí o stovku až dvě víc než gumová vana bez protiskluzu. Používali jsme dlouhodobě oba typy. A které teď dáváme přednost? Té protiskluzové. Proč?

vana-do-kufru-auta-nizka-vysoka-hluboka

Rovnat věci v kufru nebo je připevňovat upínáky vás brzy přestane bavit. Stejně jako jet pokaždé strašně opatrně, abyste nemuseli poslouchat, jak věci vzadu cestují sem a tam. Takže byste si stejně nakonec k vaně přikoupili protiskluzovou podložku do kufru. A ta stojí necelé dvě stovky. Rozhodně se ale nečistí tak snadno, jako vana s protiskluzem. Ostatně to jsme otestovali hned potom. Takže když si pořizujete vanu do kufru, doporučujeme připlatit si za vanu s protiskluzem

Test 7: Čistí se vana do kufru tak snadno, jak se říká?

Ano. Vyzkoušeno za vás. Na fotce vidíte našeho šéfa, jak vanu ze svého auta myje vysokotlakým čističem. Podle nás je to nejjednodušší způsob. Vanu jen vyndáte a opláchnete. Protiskluzová vrstva se vodou trochu nacucá, takže je lepší ji nechat venku oschnout, než vanu dáte zpátky.

vana-do-kufru-auta-omyvatelna

Jak vidíte, vana je lehoučká, takže ji udržíte v jedné ruce a druhou si zahrajete na hasiče. Zkoušeli jsme i mycí houbu, vanu jen vyklepat nebo otřít hadrem. Ale proud vody je nejrychlejší a nejjednodušší způsob, jak vanu vyčistit. Ve vteřině je jako nová.

Test 8: Je vana do kufru vhodná i pro psy?

Tohle je Angie. Když se veze v autě, tak na zadní sedačce nebo v kufru. A vždycky s sebou tahá svou plyšovou krysu. A taky oblíbenou deku, aby měla zadek v teple. Nedávno jí po ránu něco nesedlo a cestou se šéfem do práce si v kufru ublinkla. Kdepak drhnout podlážku. Stačí vyndat vanu, opláchnout a vrátit zpátky. Jak prosté.

vana-do-kufru-auta-pro-psy

Když už vozíte svého psa v kufru auta, vanu doporučujeme. Na protiskluzové vrstvě to psovi neklouže, takže se mu pohodlně leží i sedí. A když se náhodou zapomene se svou potřebou nebo se mu stane jiná nehoda, nic se neděje. Z čalounění byste to dostávali horko těžko, z vany lehce.

Test 9: Nízká, vysoká, hluboká vana – kterou vybrat?

Tady záleží, co vozíte, jakým terénem jezdíte a jak moc potřebujete ochránit celý zavazadlový prostor.

vana-do-kufru-auta-vodotesna

  • Nízká vana – to jsou většinou gumové vany, které nemohou mít moc vysoký lem. Ten by nedržel tvar. Chrání dobře podlážku, ale úplně nezadrží větší množství vody. Hlavně při strmém stoupání nebo klesání a při ostřejší jízdě do zatáček, se tekutina z vany přelije přes lem na čalounění zavazadlového prostoru.
  • Hluboká/vysoká vana – vyšší mohou být naopak plastové vany, protože tvrdý lem skvěle drží tvar. Nebo to je pružný materiál, který se pak musí k čalounění připevnit. Takové vany bývají ale těžké a v kufru ani moc hezky nevypadají. Většinou je hluboká vana zbytečná.
  • Ani hluboká, ani nízká, tak akorát – plastovo-gumové vany Aristaru mají lem vysoký cca 6 cm. A z našich zkušeností nám takhle hloubka vany vychází jako ideální. Pokud si do kufru nevylijete pár kýblů vody, vana si poradí. Na běžné použití takovou vanu doporučujeme jako vhodný kompromis.

Test 10: Originál, nebo neoriginál – je rozdíl v kvalitě?

Záleží na výrobci. Zkoušeli jsme vany, které byly lepší než originál, ale i vany, které byly kvalitou horší. Samozřejmě ty méně kvalitní neprodáváme a zůstali jsme u výrobce, kde za kvalitu můžeme z vlastních zkušeností ručit. U jeho van je rozdíl mezi neoriginálem a originálem od výrobce vozu jen v ceně. Za originál dáte dvakrát až třikrát víc. U vany do kufru není důvod se neoriginálu bát. Naopak je to podle nás lepší volba.

Vany do kufru auta od výrobce Aristar splňují přísné evropské normy. Výrobek byl testován a schválen německým institutem TÜV Rheinland a získal certifikát jakosti ISO 9001. Pokud si potrpíte na kvalitu za dobrou cenu, Aristar vany doporučujeme.

[button url="https://www.autodoplnky-obchod.cz/vany-do-kufru-s-protiskluzem/" title="Vyberu si vanu do kufru přesně pro své auto"]

Otestovali jsme stovky van od různých výrobců a jen Aristar vany dokonale pasují do určeného modelu vozu, nepraskají a mají protiskluz. Při zkoušení van do všech možných i nemožných typů aut jsme je pro vás rovnou nafotili. Doufáme, že vám to při výběru vany do kufru pomůže a napíšete nám pak na Facebook, jak jste s ní spokojení. 

Tip: Vyberte si rovnou kategorii van podle značky vašeho auta:

Výběr z nejprodávanějších modelů van do kufru

[product url="/vana-do-kufru-skoda-octavia-iii-2013-combi-dolni-kufr-protiskluz/,/vana-do-kufru-vw-passat-b8-2015-2017-variant-horni-kufr-gumova/,/vana-do-kufru-dacia-duster-ii-2018-4x2wd---protiskluzova/"]