Poklice kol jako stylový doplněk i praktická ochrana disků

poklice-clanek-1-min

Hlavní funkcí auta je samozřejmě pohodlný přesun z bodu A do bodu B, i proto při vybírání zvažujeme hlavně jízdní vlastnosti, spotřebu, podrobné technické informace a cenu. Ruku ale na srdce, podobně důležitá je také vizuální stránka. Pro někoho více, pro někoho méně, snad všichni ale chceme, aby auto vypadalo alespoň trochu k světu.

Právě kola přitom v designu celého vozidla hrají klíčovou roli. Trochu nadneseně se říká, že kola dělají auto – a mnohdy to je opravdu pravda. Ne každý si ale chce pořídit drahá ALU kola se stylovými disky, zvláště když si člověk skvěle vystačí i s řádově levnějšími poklicemi na auto.

I samotné poklice na kola totiž dokážou výrazně vylepšit vizuální podobu vozidla. A není to jen o designu, celoplošné varianty také spolehlivě ochrání disky nejen před poškrábáním.

Je to o stylu

Jestli kola dělají auto, pak právě disky a poklice dělají samotné kolo. Stačí málo a auto s nimi vypadá docela jinak. Kryty kol navíc mají už výše zmíněnou výhodu, oproti celému setu čtyř ALU kol stojí čtveřice poklic naprostý zlomek ceny.

I proto není výjimkou, že fajnšmekři mají poklic připravených hned několik. Že je střídají jako hodinky, je možná silné tvrzení, protože ale výměna není nikterak složitá (o tom níže), není problém jednou za čas styl změnit. Zvláště když lze vybírat z mnoha sportovních, elegantních či retro kousků, to vše hned v několika různých barvách.

Je to o ochraně disků

Styl ale není všechno, poklice také dokážou spolehlivě ochránit plechové disky. Ono když se poškrábe poklice za pár korun, není to rozhodně taková hrůza jako už nevratně znehodnocené lité kolo.

K ochraně disků je nejlepší použít celoplošnou variantu poklic. Ta celé kolo překryje a zejména v zimě jej chrání před chemickou solí, odlétajícím štěrkem z posypu nebo tajícím sněhem.

Pravda, tyhle poklice už nevypadají tak pěkně jako stylové paprskové, praktičnost má ale v tomto případě navrch. Na druhou stranu, pokud je vaše zimní sada kol černá a bez pěkného vzoru disku, celoplošné poklice autu na kráse naopak přidají.

Ideální tak je vybavit se dvěma sadami poklic – stylové paprskové na jaro, léto, případně podzim, celoplošné na zimu a jiné náročné měsíce.

[button url="https://www.autodoplnky-obchod.cz/poklice-na-kola-a-plastove-kryty-kol/" title="Poklice na kola ZDE"]

Které jsou ty správné?

V první řadě je potřeba vybrat poklici vhodnou na velikost vašeho kola. Ta se udává číslem za písmenem R, nejčastěji se setkáte s koly ve velikostech R14, R15 a R16 a na ně pasujícími poklicemi – 14, 15, respektive 16 palců. Bez větších problémů se ale dají sehnat i kousky o velikostech 17 nebo klidně 22,5 palců.

Tu správnou velikost lze asi nejjednodušeji zjistit z technického průkazu. U aut z druhé ruky pak doporučujeme kouknout přímo na pneumatiku. Auta mívají více povolených velikostí kol, je proto možné, že je předchozí majitel vyměnil.

Pokud známe správnou velikost, je zpravidla vyhráno. Poklice jsou poměrně univerzálním doplňkem pasujícím na většinu kol. U kol dodávaných samotným výrobcem vozu to je ještě jednodušší, na Autodoplňky-obchod.cz jsme nabídku poklic rozřadili dle pasujících kusů na jednotlivé značky aut.

poklice-clanek-2-min

Montáž a demontáž

Montáž a demontáž není nic složitého, i méně zdatným zabere maximálně několik minut. Jak jsme si navíc řekli výše, u většiny kol bude postup shodný. Stačí se orientovat podle ventilku, který by měl zapadnout do připraveného výřezu. Pak už stačí poklici zatlačit do žlábku po obvodu kola a uchytit ji pomocí západek, které jsou po celém obvodu poklice.

Hotovo. Pevnost uchycení doporučujeme pro jistotu ještě zkontrolovat – špatně zaklapnuté západky mohou vést ke zbytečnému ztracení poklice za jízdy.

Demontáž probíhá přesně opačně. Nejprve povolíme západky a poklici z kola jednoduše vysuneme. Kdyby západky povolit nechtěly, doporučujeme si pomoct plochým šroubovákem. Jakmile jednou přijdete jak na to, bude to už hračka.

Jak se o poklice starat?

Poklice na kola jsou zpravidla vyrobeny z pevného a odolného ABS plastu, na vyčištění tak většinou stačí voda, mýdlo, kartáč s jemnými štětinami a houbička. Pokud je čistíme po delší době, je možné vytáhnout i těžký kalibr: autochemii.

Velkou výhodou je, že poklice se dá z auta celá jednoduše sundat. V lázni pak lze vyčistit všechny záhyby a detaily, které by se na kole čistily komplikovaně. Poklice na kola nasazujte výhradně suché.

Alespoň jednou za čas by měl wellness poklic proběhnout, mezi diskem a poklicí je dlouhodobě nežádoucí nechávat nečistoty hrozící v nejhorším případě korozí a zreznutím disků. Pokud plánujete nechat auto delší dobu stát, není od věci poklice rovnou sundat.

poklice-clanek-3-min

Stylový a praktický detail

Odlište se a dejte svému autu nový impuls. Poklice jsou možná drobnost, styl vozidla ale dokážou vylepšit spolehlivě. A ochrání i jinak namáhané disky.

Samé výhody při minimálních nákladech.

[button url="https://www.autodoplnky-obchod.cz/poklice-na-kola-a-plastove-kryty-kol/" title="Poklice na kola ZDE"]

Výběr z TOP modelů

[product url="/poklice-na-kola-voltec-14--sada-4ks/,/poklice-na-kola-nero-r-15--sada-4ks/,/poklice-na-kola-nardo-16--sada-4ks/"]