Prakticky a stylový pomocník aneb vše o autokobercích

koberce-gum-min

Chudáci koberečky jsou v interiéru tím největším otloukánkem – ať je zima, nebo léto, ať se člověk snaží sebevíc, jejich povrch dostává už při mírně zhoršených povětrnostních podmínkách pořádně zabrat. Dvě tři sezóny to většinou žádný problém není, po nějaké době však je jejich opotřebení vidět na první pohled: fleky, ošoupaný textil, poškrábaná a drolící se guma.

Nic z toho naštěstí nevadí, náhrada autokoberců zabere maximálně několik málo minut. Nejtěžší na celé výměně je rozhodnutí, z jakého materiálu by nové doplňky měly být vyrobeny. Z praktické gumy, nebo stylového textilu? Oba mají něco do sebe.

Na následujících řádcích se s výběrem toho správného typu proto pokusíme poradit.

Gumové autokoberce

Gumový autokoberec = praktický autokoberec. Tekutiny, sníh, posypová sůl, bláto, prach, štěrk ani cokoli jiného s ním jen tak nezamává. Kdykoli se navíc nějaké to znečištění objeví, koberec stačí vytáhnout, vytřepat, popřípadě jednoduše opláchnout vodou. Hotovo.

Právě odolnost vůči tekutinám je jednou z hlavních předností gumových autokoberců. Materiál nenasákne ani neprosákne, výhodou je i vzorek komplikující přelévání tekutiny, vyšší okraj zase znemožňuje protečení na podlahu. Už standardní 1–2 centimetry jsou naprosto dostatečné, u vozidel pohybujících se v náročnějších podmínkách je možné sáhnout klidně po okrajích vyšších.

Čistě gumový povrch by asi neměl úplně ideální tření, zmíněný vzorek ale poslouží i jako skvělý protiskluz. Ať už má řidič boty s jakoukoli podrážkou, s nepříjemným klouzáním nohou problém nebude.

Při výběru toho správného kusu určitě není od věci věnovat pozornost materiálu. Čistě gumové autokoberce se více kroutí a nemusí správně držet tvar, umělohmotné kousky zase mají tendenci praskat. Z těchto důvodů na Autodoplňky-obchod.cz nabízíme to nejlepší z obou materiálů – gumové koberce s příměsí PVC, které těmito neduhy netrpí.

A nevýhody? Snad jen lehce omezená barevná paleta v odstínech šedé či černé. Celkovou vizuální stránku ale dnes má už většina gumových koberců zvládnutou velmi solidně, výrobci jako český Rigum dokonce experimentují s designovými tvary vzorků.

Dlouhá životnost

Odolnost vůči většině znečištění

Odolnost vůči vodě

Jednoduché čistění

Protiskluz

Omezená barevná paleta

[button url="https://www.autodoplnky-obchod.cz/gumove-koberce-do-auta/" title="Gumové autokoberce ZDE"]

koberce-textil-min

Textilní autokoberce

Dvě slova: pohodlí a styl.

Textilní autokoberce jsou skvělé na pohled i na dotek nohou, výměna za nové se dá přirovnat k prvnímu spaní v nově povlečených peřinách. Tolik se toho nezmění, interiér vozidla je s nimi ale najednou teplejší, domáčtější, hezčí.

U textilních autokoberců je navíc možné více experimentovat s barvou i vzorem, některé dílny dokonce umí vyšít či nově ušít kousky s vlastním logem, iniciálami. Sázkou na jistotu je samozřejmě klasická černá hodící se snad do úplně každého auta.

Na druhou stranu, textilní koberečky není úplně ideální vystavovat tekutinám, bahnu a podobným nečistotám. Vysavač a odstraňovač skvrn si sice se spoustu věcí poradí, není to ale už tak jednoduché. Městský prach nebo kamínky ale nevadí, i textilní autokoberce je samozřejmě možné jednoduše vytáhnout a vyklepat.

U luxusnějších vozidel do města je proto výběr docela jednoznačný, textil v těchto případech dává rozhodně smysl.

Skvěle vypadají

Příjemné na dotek nohou

Více barevných kombinací

Složitější čištění

Riziko trvalejšího znehodnocení

[button url="https://www.autodoplnky-obchod.cz/textilni-autokoberce/" title="Textilní autokoberce ZDE"]

Přesně na míru

Pokud máme jasno v preferovaném materiálu, zůstává poslední věc k vyřešení. Univerzální, nebo na míru? V tom je ale aspoň za nás úplné jasno.

Na trhu je možné sehnat univerzální autokoberce z obou materiálů – v takovém případě je ale na majiteli vozidla, aby si finální tvar vyřezal a finalizoval podle potřeby. Což je ovšem kámen úrazu, i ti nejšikovnější z nás se jen těžko vyrovnají přesnosti laseru. A každý nepřesný milimetr ovlivní správnou funkci koberce.

Koberce na míru jsou naproti tomu naprosto přesné, odpadá tak potřeba cokoli řezat, stříhat nebo jinak upravovat. Celý proces obnáší jen vybalení a umístění do prostoru nohou. Díky přípravě na míru je navíc možné dodržet umístění fixačních bodů.

Jediným argumentem pro univerzální autokoberce tak zůstává cena, i tak se ale dnes už tolik neliší. S ohledem na pracnost a nepřesnosti tady těch pár korun navíc za to stojí. Podle nás.

Gumové autokoberce seřazené podle jednotlivých značek a výrobců najdete na tomto místě, textilní pak zde.

Další doporučení

Zbývá už jen pár drobných doporučení na konec.

Příjemné a praktické přednosti obou materiálů je samozřejmě možné kombinovat. Díky jednoduché výměně není žádný problém používat přes jaro a léto koberce textilní, na podzim a v zimě je pak vyměnit za koberce gumové.

Podobnou práci jako autokoberce vykonají v zavazadlovém prostoru vany do kufru. Na této stránce najdete pasující kousky pro většinu značek a modelů vozidel na českých silnicích.

Pokud jsme na něco neodpověděli, s výběrem rádi poradíme také osobně. Stačí nám v pracovní době zavolat na číslo 732 147 896 nebo napsat na info@autodoplnky-obchod.cz. Společně vybereme to nejlepší řešení.

[product url="/gumove-autokoberce-volkswagen-vw-passat-b8-2014-/,/gumove-autokoberce-dacia-sandero-iii-2021-zvyseny-okraj/,/gumove-autokoberce-hyundai-i30-iii-2017-/"]

[product url="/textilni-autokoberce-hyundai-tucson-2015-/,/textilni-autokoberce-vw-passat-b6-2005-/,/textilni-autokoberce-vw-transporter-t5-2-3m-2003-2015/"]