Jak vybavit auto na podzimní cestování a výlety

podzimni-cestovani-1015-328

Proč je podzim skvělý na cesty autem? Venku není ani teplo, ani zima. Ať jedete za sportem, oddychem nebo jen na chalupu, vybrali jsme pár užitečných autodoplňků. Nám se při podzimních výletech už mockrát hodily.

Střešní box Neumann Whale 130 je malý, ale vejde se do něj i složený kočárek

Prostor navíc se v autě hodí vždycky. I při krátkých cestách. Tenhle malý střešní box od českého výrobce Neumann máme rádi, protože pojme 300 litrů jako jeho větší bráškové, a přesto je to nenápadný mazlík. Však má na délku jen 130 cm. Pohodlně v něm převezete i složený kočárek. Na lyže samozřejmě potřebujete box delší, ale na podzim se tenhle malý hodí víc.

whale130

Držák střešního boxu na zeď

A kam střešní box uložit, když ho nemáte na autě? S držákem na zeď od Hakru sklopíte box naležato ke stěně třeba u stropu v garáži, takže vám pak nikde nepřekáží. Neumann výrobce sice k některým boxům přidává i háček na zeď, ale na něj jen box svisle pověsíte a zbytečně pak zabírá místo v garáži.

Držák střešního boxu na zeď Hakr Space Pro

Nosič kol na tažné zařízení

Nosič kol Trip 3 Middle od českého výrobce Hakr uveze pohodlně 3 jízdní kola. Oproti dražším značkám nosičů jsme si sami ověřili skvělou kvalitu za mnohem příznivější cenu. A pokud nechcete kola převážet na střešním nosiči, aby vás to výškou nikde neomezilo, nosič na tažné je skvělou alternativou. Nemáte-li na autě „zahrádku“ (klasický střešní nosič), pak je nosič kol na tažné také jednodušší volbou. Nosič i s koly snadno sklopíte, takže do kufru auta se vždycky v pohodě dostanete.

trip3middle

Střešní nosič kol

Nosič kol Speed ALU Profi je střešním nosičem z odolné, a přitom lehké hliníkové konstrukce. Oproti ocelovým nosičům je trochu dražší, ale výhody hliníku už dávno těžkou ocel předběhly. Nosič vyrábí opět český Hakr a kvalitu jsme prověřili na mnoha cestách. Když chcete převážet 3 kola, musíte si pořídit 3 nosiče. A k tomu samozřejmě potřebujete mít na autě klasický střešní nosič. Jednoduše nosič připevníte na střešní příčníky, uchytíte kola a můžete vyrazit.

Střešní nosič kol Hakr Speed ALU Profi (pro 1 kolo)

Chladnička do auta na 12 i 220 V, s ohřevem a LED displejem

Udrží vám jídlo vychlazené nebo naopak teplé jak v autě, tak na chalupě. Modrý chladicí box s objemem 25 litrů má napájení do autozásuvky i klasické zásuvky na 220. Vychladí na teplotu až o 18 °C nižší než okolní a ohřeje až na 60 °C. Když jsme autolednici testovali, vešlo se nám do ni třeba 12 půllitrových plechovek piva. Nebo 2litrová PET lahev, k tomu pár plechovek, lahví a ještě několik dobrot. Chcete-li více prostoru, máme i červenou autochladničku na 30 litrů.

lednicka

Brašna do kufru

Univerzální textilní brašna do auta se v kufru hodí na všechno možné. Třeba na nářadí, mycí prostředky, náhradní doplňky a všechny ty maličkosti, co se jinak válí různě po autě. Taška se snadno přenáší díky uchu nahoře. A uzavírá se praktickým suchým zipem. Stejně tak má suchý zip vespod a na zadní straně, aby se přichytila ke kufru auta a vydržela na místě.

brasna

Protiskluzová podložka do kufru auta

Asi to znáte sami. Jak něco dáte do kufru, tak si to tam při jízdě cestuje, jak se tomu zachce. Vyřeší to snadno protiskluzová podložka o rozměru 100×120 cm. Přilnavý povrch udrží na místě všechny předměty, které by jinak po kufru volně klouzaly. Velikost podložky si podle vašeho kufru zastřihnete.

podlozka

Protiskluzová podložka na palubní desku

Klasickou nanopodložku už jste asi někdy vyzkoušeli. Ale takhle vytvarovaná podložka na palubku dokáže i jednoduše držet telefon v poloze, že ho budete mít jako autonavigaci. Udrží samozřejmě i cokoli jiného a díky přilnavé ploše může být umístěna klidně našikmo. Držáky navigací a telefonů jsou obvykle o hodně dražší. Takhle máte za stovku univerzální a funkční držák.

Protiskluzová (nano)podložka na palubní desku SILICON GRANDE

Organizér k pověšení na sedadlo

Kromě kapes na různé drobnosti má tenhle šikovný organizér na sedadlo i jednu další vychytávku. Chrání zadní stranu sedadla před zašpiněním třeba od dětských botiče. A jestli už jste někdy čistili sedadlo od špíny z bot, hned si dva takové organizéry pořídíte.

Organizér na sedadlo CAR

Držák telefonu nebo navigace na sklo

Pokud vám nestačí nanopodložka a chcete si telefon nebo GPSku plácnout držákem na sklo, mohl by vám stačit tenhle levný držák s extra silnou přísavkou a klipsem. Ten se otevře až na 10 cm, takže se do něj vleze v podstatě jakýkoli telefon nebo navigace. Uvnitř klipsu je protiskluzová vrstva, takže telefon se nehýbe a ani se nepoškrábe.

drzak

 

Klín pod kolo auta

Zakládací klín pod kolo je lehký, plastový a hodně užitečný. Když parkujete u chalupy z kopce, vyndáte klín z kufru a založíte pod kolo. Za tu jistotu nějakých 60 korun stojí. Stejně tak když na cestě píchnete a při výměně pneumatiky nemusíte hledat velký kámen k zajištění vozu proti pohybu.

klín

Upínací popruhy

Popruhy s kovovou sponou mají 2,5 metru na délku a hodí se k zajištění nákladu třeba na kárce za autem. Vozit popruhy se hodí vždycky, protože nikdy nevíte, kdy je budete potřebovat. Drobnost, ale udělá hodně.

popruhy

Pružné upínače

Natahovací upínače s kovovými háky měří 1 metr a podobně jako popruhy se hodí, když něco převážíte. Ať už na káře nebo na střešním nosiči. Pokud tedy nemáte rovnou střešní box. Upínače natáhnete a drží. Jistota je jistota. Opět drobnost, která se vyplatí.

gumicuk

A co bezpečí, myslíte na něj?

Brašna s povinnou výbavou

V brašně s povinnou výbavou máte lékárničku, tažné lano a výstražný trojúhelník. Tedy takový základ, který byste měli s sebou vozit v autě. Tažné lano sice není podle novely povinné, ale jistota je jistota. Brašna má zespodu suchý zip, abyste ji snadno přichytili v kufru. Pak stačí dokoupit vestu + servisní box (sada náhradních žárovek a pojistek) a máte komplet povinnou výbavu.

povinna-vybava

Výstražná vesta oranžová

Reflexní výstražná vesta pro dospělé patří do povinné výbavy. Univerzální velikost, oranžová barva a 2 reflexní pruhy po celém obvodu vesty. Nepodceňujte bezpečnost. Pár desetikaček a na silnici vás nikdo nepřehlédne ani ve tmě.

vesta

Dětská výstražná vesta žlutá

Pro malé cestovatele až do 15 let doporučujeme dětskou reflexní výstražnou vestu ve žluté barvě. Oproti oranžové vestě ji dítě může nosit i kdekoli venku, kdy je důležité zvýšit viditelnost dítěte blízko vozovky nebo na přechodu pro chodce. Samozřejmě máme i dětskou vestu oranžovou.

detska-vesta

Reflexní potah na batoh nebo brašnu

A pokud vám vesta přijde zbytečná, vyzkoušejte aspoň reflexní potah na batoh či brašnu. Doporučujeme jak žákům na cesty do školy a ze školy, tak dospělákům, kteří rádi za šera vyšlapují po silnici. Reflexní barva několikanásobně prodlouží viditelnost na dálku.

Reflexní výstražný potah na batoh nebo brašnu

Výstražná vesta pro psa

Máte pejska? My ano a jeho bezpečí je pro nás stejně důležité jako to naše. Reflexní žlutá vesta pro psa na něm vypadá roztomile, ale hlavně vašeho psa za šera ani ve tmě žádný řidič nebo cyklista nepřehlédne.

Reflexní výstražná vesta pro psa

Svíticí reflexní LED pásek

Reflexní pásek se světlem se upíná na ruku nebo nohu suchým zipem. Celkem 4 červené LED diody ještě zesilují viditelnost reflexního materiálu, hlavně pak po přepnutí světel na blikání. Ideální pro chodce nebo cyklisty za šera, aby vás nikdo nepřehlédl.

pase

Jednoduchý a levný alkohol tester na jedno použití

No co, každý řidič si dá třeba na chatě jedno dvě piva a pak přesně neví, kdy už mu alkohol vyprchal z krve. A kdo někdy nadýchal zbytkový, asi už alkohol tester radši používá. Pokud nechcete utrácet, zkuste jednorázový alkohol tester za pár kaček. Je levný, ale svůj účel splní vždycky splní.

tester