Jak vybrat střešní box?

Lyže, snowboard, kočárek nebo prostě jen velká spousta věcí, které se nevešly do kufru. V tom správném střešním boxu převezete vše potřebné. Bez problémů.

Jak takový správný střešní box, někdy také nazývaný autobox nebo hezky česky rakev na auto, vybrat?

jak-vybrat-stresni-box-900-300

Na co autobox potřebujete?

Střešní boxy si lidé často kupují kvůli přepravě lyží, pokud to ale není zrovna váš případ, nemusíte se přednostně tolik zabývat délkou. Správně vybraný autobox se totiž dá skvěle využít i na cesty na chalupu či na letní dovolenou u vody.

Doplněk ke kufru

Vždy samozřejmě platí: čím větší box, tím více místa. Pokud ale nepotřebujete převážet dlouhé lyže, můžete volit i kratší a širší kousky např. pro dětské lyže i další vybavení, skvělé zejména na střechu menších aut. Ty navíc pohodlně uskladníte i v omezeně velké domácnosti.

Převoz sjezdových lyží či snowboardů

Lyže a snowboardy naopak vyžadují trochu delší řešení. Samozřejmě záleží i na tom, kolik lyží či snowboardů vlastně potřebujete převážet. V naprosté většině případů bude stačit box se středně velkým objemem (331–519 litrů), větší rodiny by se však už měly porozhlédnout po variantách nad 520 litrů.

Převoz běžkových lyží

Vyznavatelé bílé stopy by měli pamatovat hlavně na délku boxu. Běžkové lyže jsou delší než ty sjezdové, pravděpodobně tak bude potřeba využít rakve nad 210 cm. Na druhou stranu není nutná šířka. Vedle úzkých dlouhých boxů mimo zimní sezónu tak hravě převezete ještě dvě kola.

Naložit hodně věcí

Chcete-li do boxu co největší náklad, vybírejte z XXL kategorií autoboxů, s objemem až mezi 590 až 650 litry. Nezapomínejte ale na parametr nosnosti. Ani ty největší boxy nejsou nafukovací a může u nich dojít k přetížení.

[button url="https://www.autodoplnky-obchod.cz/stresni-boxy-autoboxy/" title="Podívám se na nabídku střešních boxů"]

Čeho si všímat?

Co je u konkrétních typů střešních boxů nejdůležitější? Určitě se zaměřte hlavně na následující faktory:

Montáž

Autoboxy lze většinou snadno přimontovat na příčné tyče, tzv. střešní nosiče, které si musíte k autu a boxu dokoupit v podobě kompletní sady. Pozor jen, aby rozměrově vše vzájemně sedělo.

Samotnou montáž autoboxu provedete buď pomocí tradičního uchycení přes U-třmeny nebo modernějším způsobem T-adaptéry a rychloupínáky, které proces ještě více zrychlují a usnadňují.

Kvalita provedení

Kvalita materiálu a celkového provedení rozhoduje o tom, jestli vám autobox vydrží sotva do další sezony nebo se ve smolnějším případě neodporoučí po lehké autonehodě. Střešní boxy bývají předmětem nezávislých textů autoklubů, jejichž výsledky se vám při výběru vyplatí řídit.

My na Autodoplňky-obchod.cz vybíráme zboží prověřených výrobců a dodavatelů. Kvalitu dlouhodobě kontrolujeme.

Bezpečnostní parametry

Box na auto by měl být spolehlivě zamykatelný jedním nebo více zámky. Velmi bezpečný je centrální zámek s několikabodovou fixací, který hlídá dokonalost uzavření víka. Pokud víko není zavřeno správně, zamknutí neumožní.

Hmotnost

Montáž objemnějších boxů je samozřejmě náročnější. Je dobré pamatovat i na to, že těžší autoboxy zvyšují spotřebu paliva. V ještě horším případě mohou přesáhnout nosnost střechy vašeho vozu, která je uvedená v technickém průkazu.

Na druhou stranu znovu připomínáme: čím větší box, tím více místa.

Aerodynamika

Nejen možné horší jízdní vlastnosti a negativní vliv na spotřebu, ale i hluk ve vysokých rychlostech. Aerodynamické vlastnosti střešních boxů jsou alfou a omegou příjemné cesty do vašeho cíle.

Vzhled

Zdánlivě ne tak zásadní parametr, pravděpodobně vám však nebude lhostejné, co že si to po horách vozíte na svém autě. Vybírat můžete z různých tvarů i barev. Výrobci myslí také na ty, kteří si potrpí na celkový design i drobné detaily.

Cena

Cena by při výběru kvalitního a spolehlivého střešního boxu, který nejlépe poslouží vašim účelům, měla být sekundární. Je dobré si uvědomit, že se jedná o doplněk na mnoho let, od kterého požadujeme zejména spolehlivost.

Značkoví čeští výrobci Hakr a Neumann dodávají na trh velmi slušné autoboxy, které své majitele finančně nijak nezruinují – ceny těch nejlevnějších modelů začínají i pod hodnotou 3000 Kč.

Špičkovou kvalitu pak nabídne třeba švédská firma Thule, jejíž nejluxusnější produkty se dají pořídit i za ceny přesahující 30 000 Kč. Za takovou sumu si ale řidiči mohou užívat pokročilých aerodynamických vlastností, speciálních ochranných prvků nebo automatického rozsvícení při otevírání víka.

Čemu ještě věnovat zvýšenou pozornost?

Budeme rádi, pokud vám tento článek pomůže s výběrem toho nejvhodnějšího střešního boxu právě na vaše auto. Aby se přece jen nevloudila chybička, dejte si pozor také na několik posledních neméně důležitých bodů:

    • Dejte si pozor, aby délka střešního boxu nepřesahovala přes střechu vozu – vzadu byste tím omezili přístup do kufru, vepředu výhled.
    • Autoboxy nejsou univerzální na všechny příčníky, proto si zkontrolujte, že to ve vašem případě nebude problém.
    • Velké, těžké střešní boxy na auto mohou znatelně zhoršit jízdní vlastnosti i zvýšit spotřebu paliva. Negativní dopad má také špatné umístění na střeše – box musí namontovaný uprostřed, rovnoběžně s osou vozidla.
    • Náklad v autoboxu musí být během převážení vždy dobře zajištěný. Důsledně proto používejte upínače nebo popruhy a těžší věci soustřeďte více doprostřed.

[button url="https://www.autodoplnky-obchod.cz/stresni-boxy-autoboxy/" title="Vyberu si střešní box"]

S výběrem toho správného boxu samozřejmě rádi poradíme osobně. Stačí se nám ozvat na e-mail info@autodoplnky-obchod.cz nebo telefon 732 147 896.

TOP Střešní boxy na lyže

[product url="/stresni-box-neumann-whale-227---cerny-antracit/,/stresni-box-magic-line-400-hakr-sedy/,/stresni-box-neumann-orca-cerny-antracit/"]

TOP Autoboxy na cestování

[product url="/stresni-box-hakr-magic-line-370-sedy/,/stresni-box-neumann-adventure-130-cerny-antracit/,/stresni-box-northline-ecospace-neumann-cerny-antracit/"]