Jak se vyhnout složitému výběru povinného ručení

operak-pojisteni-clanek

Provoz vlastního automobilu je jednou z nejvíce finančně nákladných aktivit, která je s našim běžným životem neodlučně spjata. Nejenom, že je auto potřeba pravidelně zásobovat pohonnými hmotami, navíc je s ním spojena nutnost platby povinného pojištění a občasných výdajů na jeho servis.

Spojí-li se to všechno ještě s možností, že váš vůz máte pořízen na splátky, stává se z automobilu položka, která dokáže ve vašem finančním plánu nadělat pořádný zmatek.

Jak zvolit správné pojištění?

Žádné pojištění automobilu vás bohužel neochrání před veškerými možnými nehodami, které na silnicích číhají. Je proto dobré se alespoň zevrubně seznámit s tím, jaké typy pojištění vám pojišťovny pod různými názvy nabízejí. K tomu vám může pomoci srovnání povinného ručení, které nabízí většinou krytí tří základních situací.

V první řadě jsou to dopravní nehody, které zaviníte. V takovém případě nesete za většinu škod vlastní zodpovědnost a jejich pojištění je tak nejdražší. Zadruhé jsou to nehody, na nichž nenesete žádnou odpovědnost. Mezi tyto události patří například odcizení automobilu, či poškození v důsledku živelných událostí, jako jsou kroupy, povodně, či pády stromů.

Frekvence těchto událostí není vysoká, a tak je i tato pojistná položka relativně levná. Třetí běžnou položkou povinného ručení je přímá likvidace, které vám usnadní vyřízení celého pojistného procesu.

Jsou tu i jiné možnosti

Chcete-li disponovat automobilem a zároveň se vyhnout všem komplikacím plynoucím z výběru povinného ručení, či jiných pojištění, zkuste zauvažovat o pořízení auta skrze operativní leasing. Při tomto druhu leasingu se auto po zaplacení polední splátky nestává vaším majetkem, ale navrací se zpět leasingové společnosti. A ačkoliv to zní na první poslech zcela nevýhodně, opak je pravdou, operativní leasing disponuje mnohými výhodami.

Splátky operativního leasingu jsou po celou dobu splácení neměnné a je do nich promítnut pouze rozdíl mezi pořizovací a zůstatkovou hodnotou automobilu. Po navrácení automobilu vám tak odpadá problém s jeho skutečnou hodnotou a potencionálním přeprodejem.

V jednotlivých splátkách jsou mino pronajmutí vozu také zahrnuty náklady na jeho povinné ručení, havarijní pojištění a pojištění skel. Komplexnější varianta pak nabízí i pravidelné servisní prohlídky, asistenční službu, či dálniční známku. Díky tomu se většina nákladů na automobil zaštítí jednou platbou a o víc už se starat nemusíte.