Ochrana před škrábanci: kryty prahů a pátých dveří

prahovka-min

Za návrhem každého nového auta stojí široký tým inženýrů, designérů, návrhářů a mnoha dalších odborníků. Hlavním cílem jejich práce je samozřejmě bezchybná funkčnost veškeré techniky a s ohledem na cenu i nejlepší možný design pro danou cílovou skupinu. Nutno říct, že obojí se zpravidla daří, vyloženě špatná auta dnes vznikají spíš výjimečně.

I ten nejlepší kus techniky se však od prvního dne začíná lehce opotřebovávat. Nejde o nic zásadního, sem tam se ale škrábanec nebo proláklina prostě objeví. A právě exponovaných prahů osádky či pátých dveří se to týká poměrně často.Naštěstí existují jednoduché a stylové doplňky, které prahy před jakýmkoli znehodnocením spolehlivě ochrání.

Kryty prahů osádky

I při opatrném nastupování a vystupování člověk prostě sem tam o práh zavadí. Dvojnásob to platí u dětí, pro které je i jinak triviální pohyb výzvou, podobným rizikem bývá i nakládání rozměrnějšího nákladu na přední či zadní sedadlo. Stačí kamínek na podrážce boty nebo nechtěné ťuknutí a nevzhledný škrábanec je na světě.

S praktickým krytem prahu nic z toho problém nebude – pokud se už odřeniny objeví, jde o škodu v hodně maximálně několika stovek korun, karoserie ale zůstává nepoškozena. Lištu lze samozřejmě kdykoli odstranit nebo vyměnit za novou.

V nabídce Autodoplňky-obchod.cz najdete prahové lišty hned v několika různých variantách a designech:

  • Lišty z jednovrstvého nerezu o tloušťce 0,5 mm s jemným podélným broušením. Vzorek snižuje viditelnost případného zašpinění.
  • Lišty z jednovrstvého nerezu a polepem černé karbonové fólie se strukturovaným povrchem uhlíkového vlákna.
  • Lišty z karbonové fólie se strukturovaným povrchem vzhledu uhlíkového vlákna. Nejodolnější řešení.

Všechny tři typy přitom existují ve variantách pro naprostou většinu vozidel brázdících české silnice. Lišty proto pasují na milimetry přesně a není potřeba žádných dalších úprav. Instalace tak zabere maximálně několik minut. Najdete je na této stránce, stačí si vybrat značku a model svého auta.

Počet kusů v sadě se pohybuje od 2 do 8, vždy podle počtu dveří a členitosti prahů. Konkrétní informace najdete vždy v popisku jednotlivých produktů.

[button url="https://www.autodoplnky-obchod.cz/prahove-listy-a-nerezove-kryty--vnitrnich--prahu:alu-frost/" title="Prahové lišty ZDE"]

nakladovka-min

Kryty prahů pátých dveří

Podobné riziko škrábanců hrozí také u prahu pátých dveří. Ruku na srdce, kdo z nás si někdy těžký nebo dlouhý náklad o práh neopírá? Kdo z nás po něm někdy neposouvá předměty při vykládání?I tady je naštěstí řešení podobně jednoduché – s praktickým krytem nárazníku karosérii žádné nebezpečí nehrozí. Poškrábaná náhradní lišta tolik nebolí, kdykoli je navíc možné ji vyměnit. A i ona sama o sobě skvěle parádně vypadá. 
 
Na výběr je hned několik různých variant:

Prahové lišty z jednovrstvého nerezu o tloušťce 0,5 mm v lesklém provedení s lepenými prvky z průhledného plastu. Tento typ kryje výhradně vodorovnou část nárazníku.

  • Prahové lišty z dvouvrstvého nerezu o tloušťce 2 x 0,5 mm s jemným podélným broušením. Povrchová úprava dává výrobku elegantní vzhled, snižuje navíc viditelnost případného zašpinění. Lišta kryje vodorovnou plochu i hranu nárazníku.
  • Lišta z dvouvrstvého nerezu o tloušťce 2 x 0,5 mm s lepenou karbonovou fólií se strukturovaným povrchem vzhledu uhlíkového vlákna. Lišta kryje vodorovnou plochu i hranu nárazníku.
  • Lišta z karbonové fólie se strukturovaným povrchem vzhledu uhlíkového vlákna. Velmi odolné řešení, kryjící výhradně vodorovnou část nárazníku.
  • Lišta z odolného plastu, ochraňující vodorovnou plochu i hranu nárazníku. Cenově dostupné a spolehlivé řešení, které je ale vyráběno jen na některá auta.
  • Na Autodoplňky-obchod.cz najdete kryty prahu pátých dveří přesně pasující na jednotlivé značky, modely, případně ročníky vozidel. Na této stránce si stačí vybrat své auto, doplněk bude pasovat na milimetry přesně.

[button url="https://www.autodoplnky-obchod.cz/ochranne-listy--kryty--nakladovych-ploch/" title="Kryty prahu pátých dveří ZDE"]

08-0573 navod-min

Instalace lišty

Instalaci jsme už nakousli, s pasující lištou zabere lepení maximálně několik minut. U univerzálních doplňků pak může úprava do finálního tvaru trvat o déle, takové kousky ovšem v nabídce Autodoplňky-obchod.cz ani nemáme. Proč si to dělat složitější?
 
Lišty jsou samolepící, případně vybaveny kvalitní 3M lepicí páskou, povrch karosérie tak stačí umýt od nečistot. Pokud je povrch mastný, doporučujeme použít líh. Samotná páska je velmi kvalitní a drží hned napoprvé, před finální pokusem si proto doporučujeme celou věc vyzkoušet párkrát nanečisto.

Odlepení lišty

Sundávání není složité, lišta ho ale vzhledem k síle přilepení většinou nepřežije bez poškození. S opětovným použitím bychom moc nepočítali.
 
Lištu lze odlepit postupným tahem v celé délce lišty kolmo na podélnou osu. Pokud se to nedaří, doporučujeme použít čistič či jinou chemii rozpouštějící lepidlo (například čistič asfaltu, ekoarva a podobně). Jistotou je nechat tyto tekutiny pár hodin působit.

29-0936-min

Malý, ale šikovný

Škrábance nejsou ničím zásadním, auto s nimi samozřejmě dál bude jezdit bez problémů. Proč si ale ničit karosérii a snižovat případnou cenu budoucího prodeje.
 
Stačí se vybavit drobností od výrobce Alu-Frost, která navíc skvěle vypadá; sama o sobě tak slouží jako stylový doplněk.

[product url="/prahove-listy-skoda-kamiq-2019-nerez-s-karbonem/,/kryty-prahu-volkswagen-vw-golf-vii-5d-2012--sada-8ks-nerez/,/kryty-prahu-prahove-listy--skoda-octavia-iii-2013-sada-8ks-nerez/"]

[product url="/kryt-nakladove-hrany-volkswagen-vw-transporter-t5-2003--plast/,/kryt-prahu-patych-dveri-vw-passat-b8-2015-variant-nerez/,/kryt-prahu-patych-dveri-kia-sportage-2016-/"]