Cesty za zimními sporty aneb autodoplňky do hor

9-doplnku-na-zimni-cestovani--min

Lyže, snowboard, běžky, adrenalinové sporty nebo klasická turistika, v zimě je na zasněžených horách rozhodně spousta možností pro aktivní využití volného času. Ať už se vydáváte do kopců v České republice, nebo do vzdálenějších Alp, nádherně určitě bude všude.

Ne každý má ale hory za humny, pro většinu z nás obnáší každý takový výlet několik hodin na cestě. Zpravidla nejde o nic hrozného, praktické autodoplňky však i méně zábavnou část dovolené dokážou výrazně ulehčit. Níže jsme proto vybrali devítku odzkoušených produktů pomáhajících s převozem veškerého outdoor vybavení a správným fungováním vozidla v náročnějších podmínkách.

Střešní nosiče

Základem pohodlného převozu zimního vybavení a zavazadel mimo kufr jsou střešní nosiče; právě na ně se jednoduše instalují níže zmíněné nosiče lyží a autoboxy, v létě nosiče kol. Je přitom úplně jedno, zda je střecha vozidla holá, či už z výroby vybavena hagusy, lištami nebo montážními body, střešní nosiče existují pro každou variantu.

Na Autodoplňky-obchod.cz jsme střešní nosiče přehledně seřadili podle jednotlivých značek, modelů i ročníků téměř všech aut brázdících naše cesty. Na této stránce stačí vybrat své vozidlo a jeho variantu, nosič na ně bude s jistotou pasovat. Stejně jednoduché jako následná instalace.

stresni-nosice-na-zimu

Nosiče lyží

Laborování nad napasováním běžných lyží a běžek do kufru, snowboardy přečuhující do prostoru spolujezdců, mokro z tajícího sněhu – s nosiči lyží, běžek či snowboardů nic takového nehrozí. Naopak, pohodlné a bezproblémové balení veškeré zimní výbavy s nimi zabere maximálně několik málo minut.

Nosiče lyží využijete i na skialpové lyže a je možné je pořídit v několika různých variantách: menší pro 3–4 páry lyží nebo 2 snowboardy a velké pro více než 5 párů lyží nebo 2 snowboardy. Instalace na střešní nosič není nic složitého, nevyžaduje ani žádné nářadí.

nosice-lyzi-clanek

Střešní box

Nejjednodušší a nejpohodlnější bývá převoz zimního i letního vybavení v uzavíratelném autoboxu. Ten funguje v podstatě jako další kufr: střešní box stačí jen otevřít, naložit jakýkoli náklad včetně lyžáků nebo zavazadel, zavřít a bezpečně uzamknout. Hotovo.

Na trhu dnes najdete stovky střešních boxů; my v Autodoplňky-obchod.cz nedáme dopustit na kvalitní výrobu českých firem Hakr, Neumann a švédského Thule – v široké nabídce všech tří nechybí kratší/menší boxy, stejně jako ty dlouhé/velkoobjemové. Všechny informace k výběru toho správného kusu najdete v samostatném článku „Jak vybrat střešní box“. Na tomto místě jen v rychlosti doplníme, že zejména u lyží a běžek je potřeba brát ohled na jejich délku.

Také střešní boxy se připevňují ke střešním nosičům, s moderním rychloupínáním je i jejich instalace záležitostí na pár minut. Detailně jsme ji popsali v článku „Jak namontovat střešní box“.

stresni-box-clanek

Vany do kufru

Majitelé aut s větším úložným prostorem si v mnoha případech poradí i bez autoboxu nebo nosiče lyží. Tající sníh z vázání, posypová sůl či kamínky však v kufru mohou zanechat nepříjemnou a nevyčistitelnou stopu v podobě fleků.

Vana do kufru před nimi dokáže koberec uchránit – všechny nečistoty totiž zůstanou v jeho gumovém vzorku. Samotnou vanu stačí po potřísnění jednoduše vytáhnout, očistit nejlépe tekoucí vodou a vsadit zpět do kufru. Jak jsme sami otestovali, na tento materiál si fleky nepřijdou.

Důležité ale je, aby vana v kufru opravdu seděla; každý centimetr nedokonalosti znamená riziko protečení. Proto jsme jednotlivé kousky rozřadili podle značek, modelů i ročníků aut. Tu správnou tak nejjednodušeji vyhledáte na tomto místě.

vana-do-kufru-min

Sněhové řetězy

Do velkých zimních středisek se většinou dá dostat bez potíží, horské chaty, menší vleky a jiná místa mimo hlavní tahy už ale mohou být problémem. Kdo námrazu pod koly zažil, moc dobře ví, že bez řetězů to prostě dál nejde.

Rychloupínací sněhové řetězy nasadíte rychle a pohodlně, stačí je obepnout kolem kola a propojit. Na Autodoplňky-obchod.cz je nabízíme na všechny běžné rozměry pneumatik od 12" až po 22", včetně SUV, dodávek a lehčích nákladních vozidel do 7,5 t.

snehove-retezy-clanek

Rozmrazovače

Velká zima dokáže velké věci – umí třeba znemožnit řidičům otevření dveří. S rozmrazovačem naštěstí zamrzlý zámek povolí rychleji, než by člověk řekl Mrazík. Stejně tak jednoduše podlehne chytré chemii i vrstva námrazy na sklech.

Škrabky a košťátka

S námrazou na sklech si poradí i trocha ruční práce. S nenápadnou, o to ale více praktickou škrabkou, košťátkem a jejich kombinací to půjde skoro samo. A pokud ne samo, tak alespoň výrazně lépe než s chudákem kreditní kartou.

Aditiva do paliva

Pravda, tento doplněk v našich podmínkách nejspíše potřeba nebude, kdo ale ví, kam vás cesty zavedou. Pokud například plánujete výlety na daleký sever, pozor na teploty pod -20 °C, mohlo by hrozit zamrznutí nafty (u arktického paliva tento jev nastává okolo -32 °C). V takových případech je dobré mít po ruce aditiva paliva schopná zvýšit filtrovatelnost až o 10 °C.

Lopaty na sníh

Drobnost na konec. Bílá deka je možná romantická, pro řidiče, kteří z ní potřebují vyjet, ale může znamenat komplikace. Skládací lopata na sníh uložená pro každý pád v kufru, trocha námahy a pár kapek potu dokáže naštěstí situaci vyřešit.